Meny

HTTPS og TLS/SSL sertifikat

  • Publisert 23. mar 2018 (oppdatert: 30. apr 2019)
  • Nyhet

Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS) er en sikrere utgave av HTTP, som er kommunikasjons-protokollen brukt på internet. Nettsider som benytter HTTPS, har en URL som begynner med «https://» i stedet for «http://».

Bruk av SSL er både viktig og et stadig større krav fra nettlesere. For at nettstedet ditt kan benytte HTTPS, må du først kjøpe og installere et digitalt sertifikat (SSL Certificate).

Video: SSL Certificate Explained gir deg en kort innføring forklart i tavle-stil.


Hva er SSL sertifikat?

SSL (Secure Sockets Layer) Certificate er en unik datafil installert på ditt nettsted og verifisert av en godkjent sertifikat-autoritet eller "CA" (Certificate Authority) og brukes brukes som digital legitimasjon.

Når du har fått innstallert et godkjent SSL sertifikat, blir dataene som sendes mellom din datamaskin og nettsted med HTTPS kryptert. Dette ekstra laget med sikkerhet gjør også at andre ikke kan snappe opp og lese data som sendes mellom deg og webserver ved f.eks. lytteposter eller tappe datalinjene. Personvern og sikkerhet er bedre ivaretatt for både din bedrift og dine kunder.

Fordeler ved HTTPS og TLS/SSL

  • Økt sikkerhet - data som sendes mellom besøkende sin nettleser og ditt nettsted er kryptert og kan ikke leses av andre.
  • Økt tillit hos dine kunder - Å få opp den grønne hengelåsen oppe i søkefeltet gir økt tillit til besøkende.
  • Raskere nettsider - SSL-sertifikat og SPDY kombinerer overføringen av HTML, CSS, JS og bilder. Dette medfører at bare én forbindelse kreves mellom server og din nettleser.
  • Høyere rangering i Google - I august 2014, på Googles I/O-konferanse, kunngjorde Google at en av faktorene for organisk rangering vil være bruk av SSL over HTTPS.

Relaterte kilder: